Behandla ömma muskler och leder

Naprapat

Ömmande muskler och leder är vanligt förekommande problem oavsett om du är yngre eller äldre, elitidrottare eller tillhör gruppen av mindre fysiskt aktiva människor. Naprapati är den vanligaste och mest beprövade behandlingsformen. Akupunktur är en annan beprövad metod som kan vara till god hjälp vid lindring av muskelbesvär och stela leder. Vanliga åkommor som dessa båda metoder kan lindra är exempelvis nack- och skuldbesvär, ländrygg, ryggskott, musarm eller migrän.

Naprapati

Naprapati (”att korrigera”) är en behandlingsform som hjälper patienter med alla typer av varierande besvär i muskler och leder. En naprapat behandlar akuta, subakuta och kroniska besvär. Eftersom det inte finns något dokumenterat bevis i form utav några seriösa vetenskapliga studier på naprapatins egentliga effekter så räknas behandlingsformen fortfarande som alternativmedicin.

Naprapatin har utvecklats ifrån kiropraktiken och både dessa behandlingsformer har en likartad utgångspunkt. Sverige är ett av få länder där en utfärdad legitimation krävs för att få kalla sig naprapat. Socialstyrelsen kräver fyra års studier varav ett år ska vara praktik för att erhålla en giltig legitimation.

Naprapatin går ut på att först diagnostisera, behandla och sedan rehabilitera smärta och besvär i muskler och leder. Massage och töjning av muskler och leder är den vanligaste förekommande metoden. Mer om hur man arbetar med naprapati kan du läsa om hos Naprapatiska.

Akupunktur

Akupunktur (nål, stick) är en annan behandlingsmetod mot smärta och värk i muskler och leder. Akupunktur ursprungligen en gammal kinesisk terapimetod där smärta och sjukdom behandlas genom att placera ut nålar specifika delar av kroppen. Tanken med nålsticken är att aktivera kroppens produktion av opioider samt att blockera direkta smärtimpulser som kopplas till det centrala nervsystemet.

Forskarna tror att behandlingen bidrar till att frigöra endorfiner, kroppens egna smärtstillande ämnen. Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om akupunktur. Inom den svenska sjukvården kräver även akupunktur en legitimation för dess utövare, det är dock tillåtet att utöva akupunktur även utanför sjukvården.