Bra att veta när olyckan är framme

Varje år är det ett ofantligt antal personer som skadar sig och behöver påbörja processen att komma tillbaka till vardagen igen. För somliga är detta en relativt kort process som bara tar några veckor eller mindre. Men för andra kan detta ta månader eller år.

Skada under arbetstid

När skadan sker kan det spela en roll var man befinner sig. Och inte bara på grund av hur lätt man har att ta sig till ett sjukhus eller liknande. Huruvida man är på jobbet eller inte kan betyda att man har rätt till ersättning av en form eller annan.

Omfattning av skadan

Hur omfattande skadan kommer vara en av de viktigaste faktorerna till hur lång tid det kommer att ta att återhämta sig. Men det kan även vara något som avgör om man ens kommer att kunna återvända till jobbet. Naturligtvis är detta något som även kan variera stort från jobb till jobb. Att jobba på ett kontor med exempelvis ett gipsat ben kommer ju vara betydligt enklare än att jobba som takläggare.

Om försäkringar

Några av de viktigaste säkerhetslinorna vi har när det kommer till skador är allmänvården samt våra försäkringar. En olycksfallsförsäkring täcker många olika typer av situationer där man råkar ut för en plötslig, oförutsedd och yttre händelse. Men inte där vissa typer av skador är riskfaktorer vid själva aktiviteten. Snubblar man på en sten, ramlar och skadar foten är detta något som täcks av en olycksfallsförsäkring. Men detta är inte fallet om man får en muskelbristning när man tränar. En olycksfallsförsäkring kan även täcka invaliditet, antingen medicinskt eller ekonomiskt och träder i kraft vid bestående skador.

Börja rehabilitering

Rehabilitering är något man bör komma igång med så snart som det anses säkert och borde alltid planeras av en läkare, sjukgymnast eller annan expert. Kroppen behöver absolut vila för att återhämtas, men senor, muskler och leder behöver också aktivitet för att inte försämras på ett eller annat sätt.