Komplettera sjukgymnastiken

875600-massageSjukgymnastik innebär främst att behandla, förebygga och lindra skador och sjukdomar som påverkar muskulaturen, leder, nerver och skelett. Behandlingen kan bestå utav stabiliserande och rörelseökande åtgärder som mobilisering, manipulation, mjukdelsbehandling och muskeltöjning, även smärtlindring i olika former. Men ibland kan det behövas ytterligare behandlingar för att komplettera sjukgymnastiken.

Det finns många olika typer av behandlingar som du kan få. En del metoder är omtvistade och andra mer accepterade. För den skull låt det vara osagt tills motsatsen är bevisad huruvida dessa metoder är verksamma eller ej.

Godkända av socialstyrelsen

Så vilka andra behandlingsformer finns det? Akupunktur är en välkänd form av till exempel smärtlindring och du kan bli erbjuden denna behandlingsmetod på vissa vårdcentraler. Naprapati räknas som alternativ medicin och har utvecklats från kiropraktiken. Naprapati innebär att patienten först diagnostiseras, sedan behandlas och slutligen rehabiliteras. Båda dessa kräver legitimation som utfärdas av socialstyrelsen.

Alternativa behandlingsformer

Andra behandlingsformer som ännu inte blivit erkända av socialstyrelsen, är bland annat Osteopati. En behandlingsform som lägger tyngdvikten på att återfinna balans i kroppen och där behandlingen sker med händerna. En annan form är Homeopati. Behandling sker via homeopatiskmedicin och vilket preparat du får, beror på hela dig som individ. Alltså kan två personer med tillsynes liknande symptom, få två olika preparat. Behandlingen går ut på att kroppen själv ska starta sin egna läkande process.